Organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru a fi siguri că primarul ales are susținerea a mai mult de jumătate dintre locuitori.

În momentul actual, este desemnat ales candidatul pentru poziția de primar care obține cele mai multe voturi, într-un singur tur. Pentru a câștiga funcția țintită, unui candidat îi este suficient să obțină 10% sau 15% dintre voturile exprimate, atât timp cât toți ceilalți candidați au obținut chiar mai puține voturi.

Un astfel de sistem de alegere a primarilor favorizează exclusiv partidele foarte mari, de tipul PSD, care, doar prin mobilizarea la vot a membrilor de partid își pot asigura câștigarea alegerilor locale. Mai mult, se ajunge la situația în care în cele mai multe localități, primarul ales nu a obținut susținerea măcar a unei jumătăți dintre votanți, principiu de bază în orice democrație.

Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune organizarea unui al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, în care să se califice candidații care au ocupat primele două poziții în primul tur (cu excepția situației în care unul dintre aceștia a obținut deja mai mult de 50% dintre voturi). Doar în acest mod vom putea fi siguri că primarul ales are susținerea a mai mult de jumătate dintre locuitorii respectivei localități și, prin urmare, are legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunități.