Aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial în străinătate. Ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori.

În momentul actual, un număr de aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial (cel menționat în cartea de identitate) stabilit în străinătate. Potrivit Legii nr. 208/2005 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, normele de reprezentare în Parlament sunt de:

  • 1 deputat la fiecare 73.000 de locuitori și
  • 1 senator la fiecare 168.000 de locuitori.

Drept consecință, românii cu domiciliul oficial în străinătate ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori.

Totuși, într-un mod total artificial, printr-o anexă la Legea nr. 208/2015, numărul parlamentarilor aleși de către românii cu domiciliul oficial în străinătate a fost plafonat la 4 deputați și 2 senatori, jumătate din numărul stabilit legal.

Un număr egal de parlamentari sunt trimiși în Parlament de județe precum Tulcea sau Covasna, care au însă o populație de două ori mai mică.

Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune eliminarea plafonării artificiale a numărului de parlamentari aleși de cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Cu susținerea ta, numărul parlamentarilor aleși de diaspora se va dubla, asigurând o reprezentare corectă și proporțională a cetățenilor români cu domiciliul oficial în străinătate.