Reglementarea actuală defavorizează partidele mici și inițiativele politice locale sau regionale. Susținem ca accesul unor persoane noi în politică să devină mai ușor.

În momentul actual, un partid poate avea reprezentanți în consiliile locale, consiliile județene sau în Parlamentul European doar dacă depășește atât pragul electoral (5%), cât și coeficientul electoral (numărul de voturi corespunzătoare unui mandat, determinat prin împărțirea numărului total de voturi exprimate la numărul de mandate disponibile). Se ajunge astfel la situații în care, deși un partid atinge coeficientul electoral, el nu atinge și pragul electoral, neputând astfel să aibă reprezentanți.

Spre exemplu, în cazul Consiliului General al Municipiului București, care cuprinde 55 de consilieri, unui consilier îi corespund 1,81% dintre voturi (100% voturi = 55 de mandate). Totuși, el nu va câștiga mandatul decât dacă partidul care l-a propus obține mai mult de 5% din numărul total de voturi.

Similar, în cazul alegerilor europarlamentare, unui mandat îi corespund aproximativ 3% dintre voturi, dar este necesară atingerea pragului electoral de 5% dintre voturi pentru a câștiga acest mandat.

Reglementarea actuală defavorizează partidele mici și inițiativele politice locale sau regionale. Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune eliminarea pragului electoral de 5% pentru a obține un mandat în consiliul local, consiliul județean sau Parlamentul European. Odată înlăturat acest prag, accesul unor persoane noi în politică va deveni mai ușor, asigurând o diversitate a vocilor de pe scena politică și încurajând pluralismul.