Cetățenii aflați în străinătate, dar care au păstrat domiciliul oficial în țară vor putea vota oriunde în străinătate pentru reprezentanții județului din care provin

În momentul actual, românii aflați în străinătate, dar care și-au păstrat în cartea de identitate domiciliul din țară își pot exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare doar întorcându-se în localitatea de domiciliu pentru a vota în cadrul secției la care au fost arondați. Altfel spus, un constănțean care trăiește în Canada, dar nu și-a schimbat încă adresa din cartea de identitate va trebui să vină până în Constanța pentru a putea să își aleagă reprezentantul în Parlament.

Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune ca un cetățean român care trăiește în străinătate, dar și-a păstrat domiciliul din țară să poată vota acolo unde se află pentru parlamentarii care vor reprezenta județul său de domiciliu.

Cum putem face asta? Foarte ușor: buletinele de vot distribuite în străinătate vor include două părți: în partea I vor fi menționate partidele care au propus candidați în toate județele din țară (de obicei, partidele mari de la nivel național), iar partea a II-a va include candidații suplimentari din fiecare județ (de obicei, candidați independenți sau propuși de partide regionale). Românii care trăiesc în străinătate vor putea vota fie pentru unul dintre partidele menționate în partea I, fie pentru unul dintre partidele sau candidații de la partea a II-a.

După închiderea votării, în secțiile de vot din străinătate se vor număra voturile exprimate pentru fiecare județ din țară, rezultatele fiind comunicate către birourile electorale județene din țară.

Odată ce cetățenii români din diaspora vor putea influența rezultatul votului în județele unde își au domiciliul în țară, vom fi martorii unor întoarceri spectaculoase de rezultat în unele județe depopulate prin plecarea la muncă în străinătate a unei mari părți dintre locuitori. Procentele cu care deja ne-am obișnuit vor fi modificate prin votul românilor plecați din țară, dar care încă doresc să aibă un cuvânt de spus în țara lor după ce au cunoscut standardele și valorile țărilor unde muncesc acum.