Alegătorul va putea să voteze și pentru un anumit candidat al unui partid, indiferent de poziția sa pe listă. Dispar candidații „de umplutură” și locurile „sigure”, iar orice candidat de pe orice listă devine o opțiune pentru alegători.

În momentul actual, votăm pe liste închise pentru toate alegerile care presupun competiție între partide. Listele închise sunt simple, dar implică un nivel ridicat de centralizare: conducerile centrale au cuvântul hotărâtor privind structura listelor, pe criterii care nu sunt transparente pentru electorat și, de multe ori, nici pentru liderii locali sau pentru membri ai organizațiilor locale interesați să candideze.

Listele deschise pe care le propunem asigură o cale de mijloc între controlul partidelor asupra dinamicii interne și un nivel mai ridicat de reprezentare a preferințelor cetățenilor, fără a complica felul în care arată buletinul de vot sau procesul de votare.

Mai precis, partidele vor propune în continuare o listă ordonată, care arată care sunt candidații pe care partidul îi vede cei mai potriviți pentru a ocupa funcțiile alese. Dacă dorește, un alegător poate să voteze pentru întreaga listă, exact ca până acum. Noutatea este că alegătorul poate și să voteze doar pentru un anumit candidat al unui partid, indiferent de poziția pe listă. Votul se contorizează la partid, dar contează și ca preferință exprimată pentru candidatul respectiv. Dacă un candidat adună un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției, atunci primește mandatul cu prioritate, indiferent de poziția de pe listă. Ordinea stabilită de partid devine un element secundar în procesul de alocare a mandatelor.

Practic, orice candidat de pe orice listă devine o opțiune pentru alegători. Cu listele închise, numărul de opțiuni este restricționat la numărul de liste (plus independenți).

Cu listele deschise, orice candidat de pe buletinul de vot este o opțiune. Va fi foarte greu pentru un alegător să mai folosească scuza că nu are cu cine vota! E imposibil să nu găsim măcar un om dintre sutele prezente pe un buletin de vot care să fie demn de votul nostru. Implicit, se creează contextul pentru mai mult interes, mai multă informare cu privire la candidați și mai multă participare la vot.

Dispar candidații „de umplutură” și locurile „sigure”. Fiecare candidat de pe o listă electorală are o miză în alegeri și are o șansă să câștige. Fiecare candidat este stimulat să se implice în campanie, să vorbească cu alegătorii, să participe la dezbateri. Cresc șansele să avem reprezentanți mai competenți și mai aproape de comunitate.

Se dinamizează viața internă a organizațiilor de partid. Chiar dacă un candidat nu obține numărul de preferințe individuale necesare să obțină un mandat, rezultatul alegerilor și ordinea preferințelor individuale va arăta cine are potențial să atragă voturi, cine poate duce o campanie mai competentă, cine are un discurs mai bun. Aceste elemente vor diminua ponderea unor criterii netransparente de acces la funcțiile de conducere, care generează frustrări și neîncredere în rândul membrilor și al electoratului.

Votul preferențial pe liste deschise propus de noi, cu susținerea ta, creează contextul pentru oameni noi în politică!